KRONIKE PULSKOG URBANOCIDA 3. dio: IDS-ova vlast i vrh Vidikovca dala ‘Stanoinvestu’ Ivice Salvadora

Možemo! Pula Paus, Radojčić i Mirković

Način i kvalitetu izgradnje u režiji Stanoinvesta već smo vidjeli na Monvidalu/Valvidalu.  Za ovu odluku, kao ni za mnoge prethodne, Puljani nisu znali niti su mogli odlučivati kako se raspolaže gradskom imovinom i kojom se brzinom ona prodaje tj. trajno gubi. 

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj ove srijede 10. ožujka 2021. bila je i Odluka o prihvatu ponude i sklapanju ugovora za k.č.br. 4995/4 k.o. Pula, kojom se tvrtci Salvador Village d.o.o. (tvrtka povezana sa Stanoinvestom odnosno Ivicom Salvadorom, kao i drugih 35 povezanih tvrtki) prodaje druga velika parcela na zelenoj površini na Vidikovcu u blizini praktikuma Strukovne škole.

Ako se pogleda važeći GUP, cjelokupna zelena površina na Vidikovcu namijenjena je stambenoj izgradnji – bez ijedne planirane zelene površine. Vrijedno zemljište na zelenoj površini na Vidikovcu prodaje se za stambenu izgradnju bez prethodne izrade urbanističkog plana uređenja koji bi omogućio nadzor nad smjerom razvoja grada i kvarta. Urbanistički plan, koji ne bi financirao privatni investitor, već Grad sam i to na temelju potreba razvoja grada (treba li Vidikovcu i Verudi porat novi javni objekt, javni prostor, zaštićeno zelenilo, park ili neki drugi javni sadržaj?). Dobar dio grada već je trajno uništen na isti način, sada je na redu cijela zelena površina na Vidikovcu. Stanoinvest se na svom webu hvali novom izgradnjom i na Monvidalu i Kaštanjeru, području iznad lučice Delfin, na Verudi, kod Ville Idole, Sisplacu, Zeleniki, uz Medulinsku, na Marsovom polju, na Valdebeku i niz drugih lokacija u Puli.

Obuhvat sporne lokacije na Vidikovcu (i drugim lokacijama) mogao bi biti značajan gradski projekt kojim je grad mogao riješiti neke od problema današnje Pule, a to su priuštivi stanovi za mlade ili visokoobrazovane, koji bi na taj način bili privučeni na doseljavanje i doprinos našoj zajedničkoj budućnosti. Pri tome vodeći računa o zaštiti prostora, zelenila, pogleda i kvartovske atmosfere.

Prodaja gradskih nekretnina za cilj prodaje mora imati ostvarivanje neke nove društvene vrijednosti. U suprotnom se radi o izgubljenim, zauvijek potrošenim društvenim vrijednostima. Grad Pula ne prestaje s praksom stihijske prodaje gradskog zemljište bez mogućnosti da djeluje na konačni rezultat neke gradnje. Osim toga, postavlja se pitanje, čime se pravda takva masovna izgradnja stanova kada broj stanovnika opada?

Kako će Možemo! Pula rješavati pitanje raspolaganja nekretninama i urbanizma

Počinjenu štetu u prostoru ne možemo ispraviti, ali daljnje štete Možemo zaustaviti!

  • Možemo! Pula će napraviti popis imovine, javnima učiniti podatke o sadašnjem raspolaganju i predviđanja o budućem raspolaganju (npr. najam) i, najvažnije, planu kupovine novih nekretnina (npr. za potrebe povećanja javnog fonda stanova kojim ćemo omogućiti priuštive stanarine mladima). 
  • Ako se pokaže potreba za izgradnjom novih naselja, to ćemo činiti na temelju urbanističkih planova kojima će se predvidjeti svi javni sadržaji koji su potrebni za ugodan život uz visoke okolišne i društvene standarde. Izgradnju nećemo dopustiti na vrijednim zelenim i poljoprivrednim površinama jer su te površine ključne za razvijanje otpornosti na posljedice klimatskih promjena.  
  • Mjesnim odborima dat ćemo veća prava i mogućnost odlučivanja putem obaveznih zborova građana o izmjenama prostornih planova koje se odnose na njihov kvart. 

Nekretnine u vlasništvu Grada Pule su veliki potencijal za društveni i gospodarski razvoj. Unaprjeđenje upravljanja tom imovinom za sobom povlači brojne koristi za građane. Temelj upravljanja dobrima u vlasništvu Grada je cjelovita i točna evidencija i postojanje programa upravljanja i raspolaganja tim dobrima, u ovom slučaju nekretnina, koji mora biti javan! 

Prodana parcela nalazi se pored parcele slične veličine koja je prethodno prodana istoj osobi. Grad ima još nekoliko parcela susjednih ovima, kojima slutimo sličnu sudbinu. No, srećom, izbori su blizu, a građani vide, čuju i znaju da tome treba stati na kraj. 

Pogledajte video našeg obraćanja medijima snimljenog na Vidikovcu 13. ožujka:

Mijenjamo zajedno, 
Možemo! Pula