Grad Pula i Stanoinvest: formula za pogodovanje

Stock Prhoto

Da se radi o vašem novcu, biste li donijeli odluku o prodaji zemljišta nekome tko vam je već dužan 5 puta više od cijene zemljišta koje mu prodajete?

U ožujku smo javnost obavijestili o prodaji gradskog zemljišta na Vidikovcu (i to k.č. 4995/4). tvrtci SALVADOR VILLAGE d.o.o. kao jedinom ponuditelju po početnoj cijeni od 1.657.353,09 kuna. Vlasnik  tvrtke, Ivica Salvador, Puljanima je poznat kao investitor građevina nehumanog predznaka, bez ikakvog zelenila, javnog prostora, igrališta ili parka. Možemo pretpostaviti da će i na zelenoj površini na Vidikovcu svojom građevinom zauzeti cjelokupnu građevinsku parcelu, sebi osigurati profit a građanima umanjiti vrijednost kvarta i kvalitetu života. To mu je omogućila gradska uprava koja nastavlja s prodajom građevinskih parcela bez prethodno izrađenih urbanističkih planova uređenja kojim bi se osigurala kvaliteta gradnje i života u gradu.

Slučaj prodaje građevinskog zemljišta na Vidikovcu sporan je i zbog jednog očito uobičajenog načina provedbe postupka javnog natječaja za odabrane investitore. Naime, da bi se neka tvrtka mogla natjecati u kupovini građevinskog zemljišta potreban je “dokaz o podmirenju svih dospjelih dugovanja prema Gradu Puli”.  Tvrtka Stanoinvest i s njom povezanih 35 tvrtki istog osnivača, vlasnika i člana uprave Ivice Salvadora, na dan 16. ožujka 2021. Gradu Puli ukupno duguju 7.141.755,80 kn.

Posljednja je prodaja parcele na Vidikovcu tvrtci Salvador Village d.o.o., jednoj od 35 tvrtki Ivice Salvadora, bila u vrijednosti 1,6 milijuna kuna. Na istom natječaju prodane su mu i dvije parcele na Valdebeku u vrijednosti d 198.636,80 kuna. Da raspolažete svojim novcem, biste li donijeli odluku o prodaji zemljišta nekome tko vam je već dužan 5 puta više od cijene zemljišta koje mu prodajete? 

U spornom dugu Gradu Puli od 7 milijuna kuna ne sudjeluje, naravno, tvrtka Salvador Village. Očigledno je princip poslovanja s Gradom osnivanje nove tvrtke, koja na taj način nema nikakvih obveza prema Gradu, pa tako zadovoljava propozicije natječaja. Postupci Grada Pule predstavljaju pogodovanje gospodarskom subjektu prilagođavanjem uvjeta u dokumentaciji za nadmetanje. Grad Pula je upoznat s dugovanjima povezanih Stanoinvestovih tvrtki, čestih kupaca zemljišta. Zbog čega onda nije u dokumentaciji za nadmetanje dodao odredbu da vlasnici pravne osobe koja se natječe za kupnju nekretnine ne smiju imati dugovanja prema Gradu u drugim firmama u kojima su većinski vlasnici? Ili bolje rečeno, tko ili što dobiva zauzvrat ovakvog “previda”?

Apsurdno je da Grad dopušta istoj osobi koja je jedini osnivač i vlasnik više firmi koje duguju Gradu i te novonastale, Salvador Village d.o.o., da legitimno sudjeluje na natječaju znajući za milijunska dugovanja. Ne radi se o neznanju, radi se o  namjeri (gdje ima volje, ima i načina) jer unutar gradskih službi postoji precizna i dostupna evidencija tvrtki dužnika. Radi se o koruptivno-klijentelističkom modelu funcioniranja pulske gradske uprave. 

Postupajući na opisani način Grad Pula zapravo kreditira Ivicu Salavadora odnosno njegove tvrtke, dozvoljavajući kašnjenje u plaćanju dugovanja uz istovremenu prodaju novih parcela, pa tako zapravo Grad Pula javnim novcem kreditira privatnog poduzetnika

Prema građanima i drugim poduzetnicima nismo primijetili sličnu toleranciju. Npr. ako neki ugostitelj ima terasu i želi obnoviti ugovor o zakupu javne površine, ne smije imati nikakvo dugovanje prema Gradu. U slučaju najmanjeg duga, pa čak i od nekoliko desetaka kuna, Grad neće obnoviti ugovor. 

Radi se klasičnom primjeru klijentelizma ili potkupljivanja koje podrazumijeva zloupotrebu institucionalne pozicije u cilju osobnih ili koristi stranke na vlasti. Vlast selektivno distribuira povlastice (na štetu javnog interesa) u zamjenu za protuusluge. U ovom slučaju ostaje otvoreno pitanje o kakvim se protuuslugama radi. 

Pulska gradska vlast ogrezla je u klijentelizmu. Dugoročan utjecaj takve političke prakse dokazano je poguban za ekonomiju. A to je u Puli vidljivo na svakom koraku. 

Možemo! Pula spriječit će takve prakse:

Možemo bez klijentelizma i korupcije.

Mijenjamo zajedno!