Svim novinarkama i novinarima želimo slobodu pisanja i dostojanstvene i sigurne uvjete rada!

Možemo imati nezavisne medije

Možemo! Pula se zalaže za neovisno novinarstvo koje ispunjava i svoju funkciju nadzora nad politikom, preispitivanja odgovornosti vladajućih i njihovog načina obnašanja vlasti te propitivanja njihove demokratičnosti. Da bi mogli izvršavati tu funkciju, lokalni mediji trebaju subvencije lokalne samouprave, a ne novac za oglašavanje kojim se kupuje tišina.

Povodom Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, izražavamo svoju solidarnost s novinarkama i novinarima podržavajući kampanju Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske pod imenom „Lokalni mediji građanima, ne šerifima“. Kampanjom pred izbore žele upozoriti na važnost neovisnosti medija koja je ugrožena zbog političkog utjecaja na lokalne medije. Poznato je da bez slobodnih medija nema demokracije, a to je upravo situacija koju imamo u Puli, u kojoj dugo nismo vidjeli kritičko propitivanje načina obnašanja vlasti. 

Osnovni problem lokalnih medija je ovisnost o oglašavanju. Lokalno tržište i prilike ne omogućavaju da se iz takvih prihoda osigura financiranje rada medija. Zato se mediji često okreću lokalnoj vlasti, koja financiranjem kupuje njihovu sklonost odnosno neovisnost. Prijateljski mediji izdašno se financiraju milijunskim iznosima javnog novca u zamjenu za nekritičko pisanje, dok ostali paze na svaku izgovorenu riječ da ne bi zamjerili i izgubili i malu potporu. Uređivačka politika nekih medija zato se pretvorila u sredstvo blaćenja političkih suparnika stranke na vlasti koja ih financira. Tome smo svjedočili pred prethodne i ove lokalne izbore. 

Informirana javnost prepoznaje ovisnost lokalnih medija o vladajućima, i svaki objavljeni tekst/vijest i naslov analizira u tom ključu. 

Možemo! se zalaže za neovisno novinarstvo koje ispunjava i svoju funkciju nadzora nad politikom, preispitivanja odgovornosti vladajućih i njihovog načina obnašanja vlasti, te propitivanja njihove demokratičnosti.

Da bi mogli izvršavati tu funkciju, lokalni mediji trebaju subvencije, a ne novac za oglašavanje kojim se kupuje tišina. Takav oblik financiranja mora imati jasno utvrđene kriterije za dodjelu potpore kojima će se osigurati ispunjavanje funkcija medija. koji će onemogućiti utjecajna uređivačku politiku i opstanak profesionalnog novinarstva. Za potpore lokalnim medijima treba ustanoviti fond iz kojeg će se sredstva dodjeljivati na temelju jasno utvrđenih kriterija ispunjavanja željenih funkcija neovisnog novinarstva. 

U Hrvatskoj postoji primjer Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Analiza društvenog utjecaja tog Fonda za razdoblje 2016.-2019. pokazala je da je postojanje Fonda više nego opravdano:

„U anketi su se nakladnici izjasnili kako potpora Fonda značajno utječe na njihovo poslovanje: radijski nakladnici – 54,29 posto, televizijski nakladnici – 70 posto, elektroničke publikacije 70,59 posto, neprofitni AV nakladnici – 69,23 posto“.

Svim novinarkama i novinarima želimo slobodu pisanja i dostojanstvene i sigurne uvjete rada!

Mijenjamo zajedno!