Grad Pula ne želi podatke o ukupnim dugovima Stanoinvesta dati prije izbora

Možemo za promjenu bez prikrivanja informacija

Informacije su spremni dati tek nakon završenog drugog kruga izbora za gradonačelnika/cu

Dana 28. travnja 2021. uputili smo zahtjev za pristup informacijama o ukupnim dugovanjima Gradu Puli tvrtke STANOINVEST i s njom povezanih 37 tvrtki osnivača, vlasnika i člana uprave Ivice Salvadora.

Zatražili smo :

  • a) iznos dospjelih i nedospjelih nenaplaćenih potraživanja za komunalnu naknadu i komunalni doprinos na današnji dan tvrtke Stanoinvest i s njom povezanih tvrtki osnivača, vlasnika i člana uprave Ivice Salvadora;
  • b) vrstu i ukupni iznos svih drugih nenaplaćenih potraživanja Grada Pule od tvrtki navedenih pod točkom a) s rokovima dospijeća nenaplaćenih računa;
  • c) o ukupnom iznosu zastara za komunalnu naknadu svih tvrtki navedenih pod točkom a);
  • d) o tome jesu li su pokrenuti postupci za prisilnu naplatu potraživanja neplaćenih iznosa komunalne naknade tvrtki navedenih pod točkom a).

Zakon o pravu na pristup informacijama nalaže tijelima javne uprave da tražiteljima informacije dostave u roku od 15 dana. Odgovor Grada Pule dobili smo nakon 8 dana tj. 6. svibnja, ali u njemu stoji samo da nam tražene informacije ne mogu dati u zakonom propisanom roku od 15 dana. Drugim riječima, Grad Pula ne može u 15 dana pobrojati sva dugovanja STANOINVESTA i s njim povezanih tvrtki Ivice Salvadora, nego mu za to treba čak 30 dana!

Jasno je o čemu se radi: radi se o „vrućim“ podacima koji bi im mogli zapečatiti sudbinu IDS-a na izborima 16. svibnja pa su rok za davanje informacije odgodili za 28. svibnja. Dostavljanjem informacije 28. svibnja u večernjim satima plasiranje informacije neće biti moguće ni pred 2. krug izbora za gradonačelnika jer za 29. svibnja vrijedi izborna šutnja. Informaciju mogu dostaviti i nakon drugog kruga jer se za to ne snose nikakve sankcije.

Produljenjem roka za 15 dana, naravno, žele prikriti informaciju koja bi na ovim izborima mogla biti za njih kobna. O pogodovanju pojedincima, zloupotrebi javnog novca, a i nezgodna pitanja o povezanosti s tim tvrtkama i protuuslugama koje za takva pogodovanja dobivaju.

Da bi bilo potpuno jasno, podaci za sve poslovne subjekte koje smo zatražili u računovodstvu Grada dostupni su na jednostavan način putem njihove računovodstvene kartice u bilo kojem trenutku. Radi se o nekoliko klikova na kartici računovodstvenog subjekta.

Na izborima birajte Možemo!, koji jedini ima odlučnost i hrabrost osloboditi grad korupcijske hobotnice.

Mijenjamo zajedno!