Beskompromisna borba protiv korupcijske hobotnice uvjet koaliranja u Gradskom vijeću

Možemo - vrijeme je za nepotkupljive

Ne podržavamo ni jednog od kandidata za gradonačelnika Pule jer ne nude promjenu za koju se mi zalažemo!

Dragi sugrađani i sugrađanke, zahvaljujemo vam na ukazanom povjerenju koje nam je omogućilo da osvojimo čak četiri mjesta u Gradskom vijeću. Ovo je povijesni trenutak za Pulu jer konačno imamo šansu okončati IDS-ovu vladavinu koja je predugo nanosila toliko štete gradu. Zajedno možemo biti promjena koju smo dugo čekali.

Postoji veliki interes javnosti u vezi našeg stava oko formiranja anti-IDS većine u Gradskom vijeću, a koji se povezuje s našom podrškom Filipu Zoričiću u drugom krugu izbora za gradonačelničku poziciju. 

Zoričić je tek nedavno, odgovarajući na izravni upit novinara na sučeljavanju kandidata za gradonačelnika, počeo govoriti da neće koalirati s IDS-om. Ni iz njegove kampanje niti iz ijednog dijela njegovog programa, kojeg smo pažljivo pročitali, to se ne da naslutiti. U svojoj je kampanji Zoričić navodio samo „nove ljude”, ali nikad nije izravno propitivao način vladanja IDS-a. Njegov novi anti-IDS-ovski stav nije dakle ničime potkrijepljen pa javnost, kao ni mi, ne zna postoje li uopće neki aspekti politike IDS-a koje uopće želi mijenjati. Treba se zapitati, jesu li to samo novi ljudi za staru politiku? U njihovoj politici ne vidimo elemente koji su nama ključni – borbu protiv klijentelizma i korupcije i zaokret od dosadašnjeg načina vladanja. 

Cilj našeg djelovanja je istinska promjena upravljanja gradom. Pula je u velikoj krizi i jedino je lijeve, progresivne politike zaštite javnog interesa i javnog dobra u korist svih stanovnika mogu iz toga izvući. Drugih alternativa naprosto nema i svaki naš kompromis u suprotnom smjeru značio bi nastavak dosadašnjih politika.

Budući da niti jedan od kandidata drugog kruga izbora za gradonačelnika ne nudi promjenu za koju se mi zalažemo, ne možemo dati podršku niti jednom kandidatu/kinji.

Jedini smo garant anti-IDS-ovske politike, vidljivo je to i u našem programu i u načinu djelovanja, na nama je da to ostvarimo i samo se na nas građani mogu osloniti da nećemo skrenuti s tog puta. Tu sigurnost u beskompromisnu borbu protiv korupcijske hobotnice želimo građanima (i to ne samo onima koji su nam poklonili svoje povjerenje) garantirati i na razini koalicije u koju ćemo, eventualno, stupiti. Nakon drugog kruga izbora pregovarat ćemo o formiranju antikorupcijske koalicije jer je to, prije svega, u interesu građana. Spremni smo otvoreno razgovarati o koaliciji za formiranje većine u Vijeću, ali samo na temelju jasno izraženog antikorupcijskog i antiklijentelističkog stava svih članova takve koalicije, te jasno utvrđenih programskih točaka koje nedvojbeno definiraju korjenitu promjenu dosadašnje politike. 

Možemo! Pula