Glas Istre, tko vas plaća?

Svi znamo u što se pretvorio Glas Istre i na koji je način uredništvo narušilo princip jednakog tretmana u korist vladajućih. Kako je uvijek riječ o novcu i moći, evo dijela odgovora o motivima pristranog uredništva. Odmah nakon istupa novinara Glasa Istre, u kojem su jasno izrekli ono što istarska javnost već dugo zna ili naslućuje, odbijajući nastaviti sudjelovati u režiranom novinarstvu, dali smo im podršku. Sada dodatno objavljujemo informacije o iznosima kojima IDS financira Glas Istre.

Glas Istre svake godine od Grada Pule primi 1 milijun kuna, a od Istarske županije pola milijuna proračunskog novca. Radi usporedbe, milijun kuna je iznos koji je u Proračunu Grada za 2021. planiran za stipendiranje studenata. 

Dana 6. travnja 2021. gradonačelnik Grada Pule odabrao je jedinog ponuđača – Glas Istre za nabavu “usluge oglašavanja – izrada, tiskanje i distribuiranje tjednog priloga o radu pulske gradske uprave, trgovačkih društava, javnih ustanova Grada Pule i udruga civilnog društva od posebnog značaja za Grad Pulu” za razdoblje od 12 mjeseci. Svi znamo u što su se ti prilozi pretvorili. Ukupni godišnji broj priloga je 52 odnosno jedan tjedno. Ponuda Glasa Istre je, naravno, vrlo slična procijenjenoj vrijednosti od 1 milijun – 990.000 kuna s PDV-om, što samo po sebi dovoljno govori. Proračunskim se novcem svaki objavljeni tekst Grad Pula plaća 19.038,00 kn.

Istarska županija također izdašno financira taj medij. Istog dana kao i Grad Pula, 6. travnja 2021. Istarska županija donosi odluku o odabiru jedinog ponuđača po cijeni od 499.994,21 kn s PDV-om, odnosno 5,79 kn manje od procijenjene vrijednosti. Kakve li slučajnosti. Radi se o 27 tjednih priloga “o radu Istarske županije kao samostalnom umetku u novinama” (na 8 stranica i o 36 tjednih priloga kao “integriranom sadržaju na dvije stranice”). Zanimljivosti radi, Istarska županija jednu objavljenu stranicu plaća oko pet puta manje od Grada Pule, oko 1.736,07 kuna.

IDS se tako na godišnjoj razini javnim novcem reklamira u Glasu Istre ukupno 115 puta odnosno 3 puta tjedno tekstovima na jednoj, dvije ili više stranica. 

Ti plaćeni oglasi nisu propisno obilježeni kao “plaćeni oglas” ili “sponzorirani tekst” već kao tekstovi napisani “u suradnji s Gradom Pula”. Radi se o objavama koje se mogu okarakterizirati kao prikriveno oglašavanje budući da ih potpisuje novinar Glasa Istre.

Člankom 20. Zakona o medijima utvrđeno je da je “oglas plaćena obavijest čiju objavu naruči pravna ili fizička osoba s namjerom da time pospješi pravni promet proizvoda, usluga, nekretnina, prava ili obveza, pridobije poslovne partnere ili u javnosti ostvari ugled ili dobro ime. Oglašavanje se obavlja uz novčanu ili drugu naknadu ili u svrhu samopromidžbe. Oglas mora biti jasno označen kao takav i vidljivo odijeljen od drugih programskih sadržaja. Oglas ne smije biti takav da kod gledatelja, slušatelja ili čitatelja izazove dojam kao da je riječ o programskom sadržaju medija.”

Jedan dio javnosti već dugo prepoznaje povezanost Glasa Istre s vladajućima, i svaki objavljeni tekst/vijest i naslov analizira u tom ključu. Međutim, mnogima ta veza nije poznata i pristrane članke doživljava kao istinu, što je u političkoj kampanji mnogim suparnicima IDS-a naškodilo. I sami smo bili žrtve napada glavnog urednika zlonamjernom interpretacijama i opremama tekstova.

Toj je eri došao kraj. Promjene koje su se u Puli počele događati rezultatom posljednjih izbora i istupom novinara Glasa Istre nije moguće zaustaviti. Možemo! Pula želi novinarstvo koje propituje odgovornost i način vladanja i predstavlja korektiv vlasti. To su vrijednosti za koje se zalažemo  i za koje ćemo se boriti putem svojeg rada u Gradskom vijeću. 

Obzirom da je ugovor Grada Pule s Glasom Istre potpisan nedavno i vrijedi godinu dana, zalagat ćemo se da se taj novac za oglašavanje ovaj posljednji put iskoristi u društveno korisne svrhe, poput informiranja javnosti o javnim raspravama, o godišnjem planu savjetovanja s javnošću, društveno korisnim inicijativama, za promicanja prava manjina i osoba s invaliditetom itd.

I za kraj: odbijanje uredništva Glasa Istre da se pozabavi odnosnom Grada Pule prema Stanoinvestu Ivice Salvadora i njegovim povezanim tvrtkama, premda je tema vrlo zanimljiva, moglo bi se interpretirati u istom ključu – follow the money

Izvor fotografije: https://www.labin.com/