Svim sugrađankama i sugrađanima, radnicama i radnicima, čestitamo Dan antifašističke borbe!

Prije točno osamdeset godina, najhrabriji od nas, u ime slobode i ljudskosti u šumi Brezovica pored Siska osnovali su Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.
Ustajući protiv do tada ne viđenog zla i nepravde, mijenjajući sudbinu svijeta naizgled nebitnim koracima, postavili su temelje demokracije i slobode koju danas uživamo ni ne misleći koliko žrtve je bilo potrebno za ovakve civilizacijske dosege.

Na tome – slava im i hvala!

Danas, kada nas naizgled ništa ne sprječava da njihovu borbu oplodimo i uspostavimo potpuno pravedno društvo, u zori dvadesetprvog stoljeća i dalje stojimo podijeljeni. Upirući prstom u drugačije vičući da ostanu u “svoja četiri zida”, prešutno podržavajući nasilja na granicama protiv slabijih i ne solidarizirajući se s radnicima i radnicama čija prava bivaju sve ugroženija, a oni sve eksploatiraniji – otvaramo vrata istim onim nepravdama protiv kojih su se junaci iz Brezovice borili do posljednjeg daha.

Neka nam ovaj spomendan bude više od podsjetnika na slavu i žrtvu hrabrih partizana – neka nam bude motivacija da nikad ne prestanemo sa stvaranjem još boljeg i pravednijeg svijeta nego su nam ga ostavili.

Na pravednim, solidarnim i antifašističkim vrijednostima i dalje mijenjajmo zajedno!

Svim sugrađankama i sugrađanima, radnicama i radnicima, čestitamo Dan antifašističke borbe!