Tribina SOLARIZACIJA PULE u organizaciji pulskog Možemo!

Možemo do sunčanih elektrana na privatnim i javnim pulskim krovovima – primjeri dobre prakse i mogućnosti financiranja, tribina 26. listopada 2021. u 18:00 sati u Domu hrvatskih branitelja, Leharova 1, Pula

Klimatske promjene obuhvaćaju i utječu na sva područja djelovanja u društvu. S obzirom na alarmantne razmjere opasnosti koje sa sobom donose, konvencionalni pristup rješavanju tog problema više nije dovoljan. Kad je o energetici riječ, moramo se riješiti fosilnih goriva i u potpunosti okrenuti obnovljivim izvorima energije jer ćemo time omogućiti energetsku neovisnost, što je u ovim nesigurnim vremenima od presudne važnosti.

Zato moramo hitno mijenjati način na koji proizvodimo energiju, u tome moramo biti odvažni i inovativni. Za te odvažne političke odluke nikada nećemo imati bolju priliku nego u ovom trenutku kad je EU upravo za projekte energetske tranzicije osigurala velike svote, od čega su značajna sredstva osigurana upravo za energetsku tranziciju u gradovima. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upravo raspisuje natječaj za solarizaciju krovova kuća u privatnom vlasništvu.

Nova EU pravila građane odnosno potrošače stavljaju u centar tranzicije, omogućavajući njihovu aktivnu ulogu u pokretanju energetske tranzicije. Radi se o manje centraliziranom, digitaliziranom i održivom energetskom sustavu. Primjeri dobre prakse u Hrvatskoj sve su brojniji i na tribini ćemo vam predstaviti neke od njih, kako bi se i Pula što prije uključila u te procese i počela graditi vlastitu energetsku neovisnost. Na tribini ćemo predstaviti neke primjere individualnih investicija i osnivanja energetskih zadruga građana, koje su jedna od zanimljivih “tekovina” energetske tranzicije i neovisnosti. Nove tehnologije i njihova primjena dovode, osim navedenih prednosti, do razvoja gospodarstva, jačanja konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta.

Stalno obrazovanje i informiranje građana i gospodarstvenika jedna je od prioritetnih potreba kada se govori o energetskoj tranziciji. Stoga Možemo! ovom tribinom otvara temu solarizacije Pule, kojom će se nastaviti intenzivno baviti.

Program tribine


18:00 – 18:10
Uvod “Klimatske promjene i energija”, Dušica Radojčić

18:10 – 18 – 30 – “Kako uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kući u privatnom vlasništvu izgraditi fotonaponsku elektranu, prezentacija priručnika” – Vjeran Piršić, Eko Kvarner (gost na tribini)
Priručnik za optimalnu izgradnju malih fotonaponskih elektrana namijenjen je gospodarstvenicima i građanima zainteresiranima za ulaganje u tu danas cjenovno i tržišno veoma dostupnu tehnologiju. U priručniku su opisani osnovni koraci i sve potrebne pripreme da bi to ulaganje bilo što jednostavnije i da bi u konačnici dalo najviše koristi, kako za pojedinca, tako i za društvenu zajednicu.”

30 – 18:50“Demokratizacija energetike – građani u centru energetske tranzicije, predstavnica Energetska zadruga otok Krk (gošća na tribini)
Energetska zadruga otok Krk (prva u Hrvatskoj, osnovana 2012.) pokazala se kao optimalan model organiziranja lokalne zajednice sa zajedničkim ciljem energetske tranzicije, ali i integralnog održivog razvoja otoka Krka. Svoja iskustva u tome prenose u druge dijelove Hrvatske, naročito u kulturološki bliske krajeve.

18:50 – 19:10“Građani kao aktivni sudionici na tržištu električne energije”, Zelena energetska zadruga Melani Furlan (sudjelovanje putem zooma).
Energetski sustav se mijenja. Pasivno upravljanje energijom samo kada uključimo ili isključimo najdraži uređaj iz struje postaje stvar prošlosti. Sada imamo priliku izabrati obnovljive izvore energije, samostalno proizvoditi, dijeliti ili posuditi energiju od susjeda te pokrenuti energetske projekte koji imaju snagu transformirati naše zajednice, gradove, županije.

19:10 – 19:30“Procedura izgradnje sunčane elektrane” – Marino Drandić, mag.ing.el.techn.inf. ispred Udruženja inženjera TECHNE i tvrtke ELPUT d.o.o.(gost na tribini).
U predavanju će se pojasniti procedura izrade projektne dokumentacije, ishođenja suglasnosti te izgradnja sunčane elektrane s puštanjem u pogon.

19:30 – 19:50Inicijativa “Pula, grad sunca” – Ante Čikotić direktor tvrtke INOVAPRO d.o.o. (sudjelovanje putem zooma) za projektiranje energetskih sustava i vođenje projekata od ideje do konačne realizacije, specijalizirane za projektiranje energetskih sustava iz obnovljivih izvora energije (energane na biomasu, solarne elektrane). Cilj je da se postigne gotovo energetska neovisnost gradskih objekata i objekata kojima je Grad osnivač optimalnim dimenzioniranjem sustava fotonapona i dizalica topline koji bi koristili “besplatnu energiju“ s krova za potrebe grijanja, hlađenja i potrošnje tople vode.

19:50 – 20:15Pitanja publike

Broj sudionika tribine je zbog protuepidemijskih mjera ograničen. Stoga vas molimo da unaprijed rezervirate svoje mjesto putem Prijavnia za tribinu Solarizacija Pule
najkasnije do 24. listopada.

ULAZ NA TRIBINU MOGUĆ JE SAMO UZ PRETHODNU PRIJAVU I NAŠU POVRATNU POTVRDU SUDJELOVANJA.

Podsjećamo na obavezu nošenja zaštitne maske u prostoru u kojem se održava tribina. Tribinu će biti moguće pratiti i online na dva načina:

1. ako se želite uključiti u diskusiju planiranu na kraju tribine, možete zatražiti sudjelovanje putem zooma (tu opciju zaokružite u prijavnici);

2. tribinu možete pratiti uživo putem poveznice koju ćemo na dan održavanja tribine objaviti na Facebook stranici Možemo! Pula.

Možemo! Pula www.mozemopula.hr info@mozemopula.hr